Hrvatska zajednica u Čileu


Svima je poznato kako je naša hrvatska zajednica rasprostranjena diljem svijeta. Skoro da ne postoji država u čijem razvoju Hrvati nisu ostavili dubok trag.

Jedna od takvih država je Čile, smještena na jugu Južne Amerike, uz sami Pacifik. Ukupna površina Čilea je 756.950,00 kvadratnih km, dok je stanovnika oko 17 milijuna.

Prvi Hrvati se značajno doseljavaju još sredinom i krajem 19. stoljeća, ponajprije zbog lošeg ekonomskog i društvenog položaja unutar dominantne Habsburške Monarhije. Radilo se o većinom o stanovnicima dalmatinskih otoka (posebice Brača) i mjesta iz dalmatinskog zaleđa. Drugi snažan val doseljavanja naših ljudi zbio se nakon drugog svjetskog rata, ovaj put zbog nedemokratske jugoslavenske vlasti.


Slika 1. Hrvatska udruga u glavnom gradu Santiagu


Neke su procjene da danas u Čileu živi oko 200 000 osoba hrvatskog podrijetla. Uglavnom se radi o trećoj, četvrtoj, i petoj generaciji potomaka hrvatskih doseljenika. Velik broj njih još uvijek njeguje hrvatski jezik i tradicijske običaje.

Brojčano najveći broj hrvatskih potomaka se nalazi u glavnom gradu Santiagu.

Pri tome vrijedi spomenuti najjužniji grad Punta Arenas, koji je ujedno i glavni grad regije Magallanes y de la Antartica Chilena. Grad broji oko 146 000 stanovnika a prema nekim izvorima čak 50 % stanovništva je hrvatskog podrijetla. U samom gradu, na hrvatskom trgu, izgrađen je monumentalni spomenik u obliku hrvatskog grba. Podignut je 2000. godine na stotu obljetnicu Hrvatskog dobrotvornog društva Punta Arenas.


Slika 2. Spomenik u obliku hrvatskog grba na "Hrvatskom trgu" u Puenta Arenasu


Danas u Čileu djeluje nekoliko hrvatskih udruga od kojih vrijedi istaknuti „Club Croata Punta Arenas“, u Santiagu „Estadio Croata“ te u Iquiqueu „Club Croata“.Slika 3. Hrvatski dom - "Club Croata" Iquique (grad na sjeveru zemlje)


Vjerujemo da će nastaviti predano raditi na očuvanju hrvatskoj jezika i kulture, posebice mlađih generacija, kako bi se očuvala snažna veza s maticom Domovinom.Izvor: croala.hr

Pridruži nam se i postani #croalapartner.

Dodajte vaše poduzeće i predstavite se ciljanoj, hrvatskoj publici. 

RASTIMO ZAJEDNO!  

CROALA Croatian worldwide business platform.Ne propustite priliku da budete dijelom jedinstvene hrvatske poduzetničke zajednice. Priključite se još danas besplatno.Želim se priključiti

Sve do sada niste imali internet platformu koja okuplja i povezuje one Hrvate u svijetu koji na bilo kakav način spadaju u rubriku poduzetnika. Pretočite to u svoju korist i priključite nam se još danas, i to besplatno.