Potencijal domaće drvne industrije


Jedan od snažnih potencijala naše zemlje je drvna industrija.

Pri tome naglasak stavljamo na proizvodnju namještaja, koja još uvijek predstavlja manji udio u samoj preradi. Uistinu je žalosno gledati kako se kvalitetna drvna sirovina kojom Hrvatska obiluje, još uvijek u tolikoj mjeri izvozi iz naše zemlje radi ogrjeva ili da bi ga neke razvijenije zemlje obradile pa nam ga u vidu luksuznog namještaja “vratile” u zemlju. Razlog takve pojave su ilegalne sječe šuma i pogodovanje izvoznom lobiju. Spomenute ilegalne sječe nisu iskorijenjene ali su u dobroj mjeri suzbijene.
Treba naglasiti da je u Hrvatskoj danas velik broj kvalitetnih proizvođača namještaja koji mogu konkurirati brojnim stranim proizvođačima ali kojima je glavni problem nabava sirovine. U zadnje vrijeme domaći proizvođači imaju priliku nabavljati nešto jeftiniju drvnu sirovinu nego ranije, a sve zahvaljujući ugovoru sklopljenom ranije ove godine između “Hrvatskih šuma” i Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK na osnovu kojeg bi finalni proizvođači namještaja trebali dobiti 25 posto rabata na sve vrste drvne sirovine.  
Nadamo se da će to biti jedan od poticaja za još veći razvoj naše drvne industrije I da će jasan rezultati biti vidljiv kroz povećanu proizvodnju i prodaju namještaja, kako na domaćem tržištu tako i na stranom.


Izvor: croala.hr

Pridruži nam se i postani #croalapartner. 

Dodajte vaše poslovanje i predstavite se ciljanoj, hrvatskoj publici.

RASTIMO ZAJEDNO! 


CROALA Croatian worldwide business platform
Ne propustite priliku da budete dijelom jedinstvene hrvatske poduzetničke zajednice. Priključite se još danas besplatno.Želim se priključiti

Sve do sada niste imali internet platformu koja okuplja i povezuje one Hrvate u svijetu koji na bilo kakav način spadaju u rubriku poduzetnika. Pretočite to u svoju korist i priključite nam se još danas, i to besplatno.