Tvornica obuće Borovo - Simbol Hrvatske industrije


Vrijeme je da napišemo nešto i o tvornici s istoka Hrvatske koja je kroz povijest dala velik doprinos u razvoju hrvatske industrije i općenito gospodarstva.

Riječ je o tvornici obuće Borovo koja se nalazi u našem gradu heroju Vukovaru i jedan je simbola Hrvatske industrije.

Tvornicu je 1931. godine osnovao češki industrijalac Tomaš Bata.


Slika 1. Upravna zgrada

Prije Domovinskog rata u Borovu je bilo zaposleno preko 20 tisuća radnika, a tvornica je proizvodila milijune pari obuće godišnje pa je kao takva bila nositelj gospodarskog razvoja cjelog kraja. Nažalost, nakon agresorskog napada 90-ih godina, većina je proizvodnog pogona uništena. Ipak, nakon tih teških godina, proizvodnja se 1998. godine vratila u Vukovar. Nadamo se da su turbulentna razdoblja završila te da će proizvodnja sve više rasti. Zadnjih par godina tvornica je uspjela, ponajprije zapošljavanjem mladih i kreativnih dizajnera te kreiranjem novih brandova osvojiti nova tržišta.

Prvi put nakon više godina Borovo bilježi značajan izvoz. Borovo proizvodi se izvoze u Švedsku, Japan, Južnu Koreju, Francusku, SAD, Australiju..

Najpoznatiji proizvod ove tvornice su Startas tenisice, uvijek modernog i lijepog dizajna koje obožavaju sve generacije, naročito mladi. Nama je uistinu drago vidjeti da se ove lijepe tenisice ali i druge marke iz tvornice Borovo mogu kupiti diljem svijeta, iz čega zaključujemo da dolaze bolja vremena.


Slika 2. Startas tenisice 


Izvor: croala.hr 

Pridružite nam se i postanite #croalapartner

Dodajte vaše poslovanje i predstavite se ciljanoj, hrvatskoj publici.

RASTIMO ZAJEDNO!

croala.hr Croatian worldwide business platform


Ne propustite priliku da budete dijelom jedinstvene hrvatske poduzetničke zajednice. Priključite se još danas besplatno.Želim se priključiti

Sve do sada niste imali internet platformu koja okuplja i povezuje one Hrvate u svijetu koji na bilo kakav način spadaju u rubriku poduzetnika. Pretočite to u svoju korist i priključite nam se još danas, i to besplatno.