Vlada odobrila dozvole za rad stranaca


Problem nedostatka radne snage u Republici Hrvatskoj, posebno u vrijeme turističke sezone, aktualan je već nekoliko godina. Kuhari, konobari, slastičari i drugo osoblje traženi su u sve većoj mjeri. Primarni razlog je povećanje turističke ponude i smještajnih objekata. No, pored toga, nedostatak navedenih radnika je posljedica i učestalog odlaska mladih u zemlje poput Njemačke i Austrije.

Jedan od načina rješavanja navedenog problema je angažiranje stranih radnika. Većinom se radi o državljanima susjednih zemalja, naročito Bosne i Hercegovine, ali i Srbije te Crne Gore. Da bi poslodavci mogli zaposliti strane radnike potrebno je ponajprije pribavljanje dozvole za rad od strane državnih tijela. Tu govorimo o tzv. „kvotama“ stranih radnika čiji se broj određuje na godišnjoj razini.


Banski dvori; povijesna zgrada u kojoj je danas smještena Vlada RH


Zbog velike potrebe za radnicima za vrijeme sezone, Udruženje ugostitelja je nedavno uputilo hitan apel Vladi Republike Hrvatske radi donošenja odluke o dodatnih 5000 “kvota” u sektoru turizma i ugostiteljstva. Njima su se pridružila i ostala udruženja poslodavaca navodeći kako će u protivnom cjelokupna ovogodišnja sezona doći u pitanje te da će nastati ogromna i izravna šteta hrvatskom gospodarstvu. Turizam je jedna od glavnih grana hrvatskog gospodarstva s udjelom preko 20 % BDP-a. Ukoliko podbaci turistička sezona, Vlada će se morati suočiti s još većim egzodusom tisuća obitelji koje preživljavaju upravo zahvaljujući ugostiteljstvu i sezonskom radu, kažu u Koordinaciji ugostitelja.Ugostiteljski djelatnici su uvijek najtraženiji


Vlada RH je shvatila ozbiljnost situacije te je na svojoj sjednici održanoj u srijedu 19. lipnja, prihvatila proširenje kvota za zapošljavanje stranaca. Odobreno je 3000 novih dozvola; 2000 tijekom turističke sezone u turizmu, ali i 1000 u građevini.

Ukoliko se te kvote iscrpe za vrijeme turističke sezone, odobreno je dodatnih 2000 dozvola prema potrebi, po 1000 za turizam i graditeljstvo.

“Povećanje kvota je posljednja linija obrane, jer je Vlada učinila sve kako bi poslodavci angažirali domaću radnu snagu “ rekao je Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava, te dodao kako ćemo ove godine imati manje od 100.000 nezaposlenih.

Gari Capelli, ministar turizma je istaknuo kako će i ubuduće nedostajati radne snage u turizmu, ali uz obrazovne mjere taj će se nedostatak stabilizirati.Izvor: www.croala.hr

Postani #croalapartner i pridruži se jedinstvenoj hrvatskoj poslovnoj platformi.

CROALA povezuje hrvatsko poduzetništvo u svijetu.

RASTIMO ZAJEDNO!


Imate zanimljivu priču ili bilo kakvo pitanje. Javite nam se i rado ćemo vam odgovoriti: info@croala.hr


Ne propustite priliku da budete dijelom jedinstvene hrvatske poduzetničke zajednice. Priključite se još danas besplatno.Želim se priključiti

Sve do sada niste imali internet platformu koja okuplja i povezuje one Hrvate u svijetu koji na bilo kakav način spadaju u rubriku poduzetnika. Pretočite to u svoju korist i priključite nam se još danas, i to besplatno.