22. kolovoz - Dan Hrvata izvan domovine?


Ovih dana u javnost je dospjela hvalevrijedna inicijativa - Prijedlog odluke o proglašenju 22.kolovoza kao dana Hrvata izvan RH, koju je uputio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

CROALA kao jedinstvena i prva poslovna platforma s ciljem ujedinjenja Hrvata diljem svijeta u potpunosti daje podršku navedenom prijedlogu.





U PRIJEDLOGU ODLUKE navodi se sljedeće:

Savjet Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske za odnose Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, kojeg čine izabrani predstavnici najznačajnijih i najbrojnijih udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Republike Hrvatske, predložio je za proglašenje dana 22. kolovoz, spomendan Blažene Djevice Marije Kraljice Hrvata „Danom Hrvata izvan Republike Hrvatske“, uzimajući u obzir stoljetne migracije hrvatskog naroda i njegovu vezanost za Katoličku Crkvu, pod čijim su se okriljem održavala ne samo središnja okupljanja Hrvata izvan Republike Hrvatske, već i očuvanje hrvatskih kulturnih običaja, jezika i identiteta, naročito u razdoblju koje je prethodilo ostvarivanju hrvatske državne samostalnosti.

„Dan Hrvata izvan Republike Hrvatske“ dan je koji će povezati Hrvate izvan Republike Hrvatske sa njihovim hrvatskim identitetom, korijenima i bogatom hrvatskom poviješću te dati priznanje postignućima i doprinosu Hrvata izvan Republike Hrvatske u ostvarivanju samostalnosti te pomoći u najpotrebitijim vremenima hrvatskog naroda.

„Danom Hrvata izvan Republike Hrvatske“ naglasit će se zajedništvo jednog i nedjeljivog hrvatskog naroda koji uključuje i Hrvate u Bosni i Hercegovini, hrvatsku nacionalnu manjinu u europskim državama te hrvatsko iseljeništvo u europskim i prekomorskim državama.

S obzirom da je spomendan Blažene djevice Marije “Kraljica Hrvata” predstavljen i prepoznat kroz povijest hrvatskog naroda diljem svijeta, proglašenje 22. kolovoza „Danom Hrvata izvan Republike Hrvatske“ osigurat će se trajna poveznica hrvatskog naroda u Republici Hrvatskoj i izvan nje na temelju poštivanja globalnih hrvatskih običaja, baštine i identiteta.


Pridruži nam se i postani #croalapartner.

CROALA povezuje Hrvate u domovini i svijetu. I vi možete dati doprinos našem daljnjem napretku i radu.

Dodajte vaše poduzeće i predstavite se ciljanoj, hrvatskoj publici.  

RASTIMO ZAJEDNO!


CROALA Croatian worldwide business platform.




Ne propustite priliku da budete dijelom jedinstvene hrvatske poduzetničke zajednice. Priključite se još danas besplatno.



Želim se priključiti

Sve do sada niste imali internet platformu koja okuplja i povezuje one Hrvate u svijetu koji na bilo kakav način spadaju u rubriku poduzetnika. Pretočite to u svoju korist i priključite nam se još danas, i to besplatno.